De kernen van de Gemeente Noordwijk.

De film speelt zich af in de Kernen van De Gemeente Noordwijk. De Gemeente Noordwijk bestaat sinds de fusie met de Gemeente Noordwijkerhout uit vier kernen. Noordwijk aan Zee, Noordwijk-Binnen, Noordwijkerhout en de Zilk. Naast deze vier kernen is er nog De Klei, een buurtschap ten zuiden van Noordwijk-Binnen en ook Langevelderslag wordt tot Noordwijk gerekend.

 

1) Noordwijk aan Zee: Tot begin 19e eeuw is de visserij in Noordwijk aan Zee de belangrijkste vorm van inkomsten gebleven. Later begon de bevolking zich steeds meer op het toerisme te richten. Per jaar vinden ruim 1 miljoen overnachtingen plaats. Noordwijk aan Zee bestaat uit verschillende wijken en ligt op de duinen. Er zijn diverse horecagelegenheden zoals hotels, uitgaanscentra en restaurants (ook op het strand) en er is een winkelcentrum dat ook een zondagsopenstelling kent. Jaarlijks vinden er evenementen plaats aan de boulevard rondom de vuurtoren op het Vuurtorenplein. De gemeente heeft een KNRM reddingsstation en een hervormde kerk (1647) met kansel uit de 17e eeuw. Een klein deel van de autochtone bevolking van Noordwijk aan Zee spreekt (vanouds) Noordwijks, een oorspronkelijk Hollands dialect dat sterk lijkt aan onder meer het Katwijks en het Schevenings. Tussen Noordwijk aan Zee en de Langevelderslag ligt, ter hoogte van Noordwijkerhout, ontvangststation Radio Nora.

2) Noordwijk-Binnen: Noordwijk-Binnen werd in vroegere tijden vooral gekenmerkt door het werk in de bloembollenteelt. Het grondgebied van Noordwijk bestaat nog steeds voor een groot deel uit geestgronden. Samen met omliggende gemeenten wordt hierdoor de Bollenstreek gevormd. In de gemeente is ESTEC gevestigd, een Europees centrum voor ruimteonderzoek en technologie, de grootste vestiging van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA. Het bezoekerscentrum van ESTEC, Space Expo, is een grote ruimtevaarttentoonstelling. De ESTEC ligt ver buiten de bebouwde kom van Noordwijk en grenst aan de Katwijkse kern Katwijk-Noord aan de duinkant.

 

3) Noordwijkerhout is een plaats in de Nederlandse gemeente Noordwijk, in de provincie Zuid-Holland. Noordwijkerhout telt 16.584 inwoners (31 mei 2018, bron: CBS) en heeft een oppervlakte van 23,40 km² (waarvan 0,80 km² water). Noordwijkerhout noemt zich het ‘Hart van de Bollenstreek’ en heeft het grootste oppervlakte aan kleurrijke bollenvelden in de streek. Noordwijkerhout is gelegen achter de duinen en de Noordzeekust en vlak bij grote steden als Leiden, Den Haag en Amsterdam. Bekende activiteiten zijn het bloemencorso, de kermis en het carnaval. Door Noordwijkerhout loopt autoweg N206

 

4) De Zilk: De Zilk is een dorp, grenzend aan Hillegom en Vogelenzang. Het dorp telt 2190 inwoners.(01-01-2016) Aan de rand van het dorp staat de katholieke Heilig Hartkerk, in 1920 in eenvoudige neogotische stijl gebouwd naar een ontwerp van architect Jos Margry. Historisch gezien is de belangrijkste economische activiteit de bollenteelt. Vooral de hyacinten, tulpen en narcissenteelt is een belangrijke bron van inkomsten. De grote bollenkwekers hadden traditioneel hun bedrijf in de 'Kleine Zilk' en de arbeiders woonden in de 'Grote Zilk'.

 

Bron: Wikipedia

 

Harmoniekapel Crescendo uit Noordwijk zal met het maken van de film samenwerken met Muziekverenigingen uit alle kernen zoals; St.Jeanne d’Arc en De Harpe Davids uit Noordwijkerhout, Altesa uit de Zilk en R.K. Excelsior en Echo der Duinen uit Noordwijk.

 

 

Foto van noordwijk: Thomas Steenvoorden